Info      Tentoonstellingen      Kunstenaars      Grafiekcollectie      Overige activiteiten      Musea       Links      Start

 

 

 

zagroba.jpg (4960 bytes)

Geboren in 1967

Akademie voor Schone Kunsten, Kraków

Grafiek (houtsnede, linosnede)

Prijzen: Grand Prix Grafiek van het Jaar, Grafiekafdeling van de Akademie voor Schone Kunsten Kraków, 1994; Guss Mazzocca-prijs, 1994.

Groepstentoonstellingen: in Engeland, Bulgarije, Frankrijk en Polen.

zagroba_ets.jpg (20873 bytes)  
Het werk van deze jonge kunstenares ontstaat spontaan, is grof van lijnvoering en staat veraf van een esthetische benadering. Haar artistieke credo omschrijft zij als volgt: "Het enige wat in staat is mijn aandacht te trekken is de menselijke gestalte of tenminste een spoor van zijn aanwezigheid [...]. Alleen al door zijn gestalte is de mens een levende, voortdurende expressie van zijn bestaan. Hij maakt elke dag onbewust gebruik van gebarentaal, van houdingen die zijn innerlijke conditie, zijn gevoelens overbrengen. Die uiting wordt door mij eveneens onbewust opgevangen [...]. De vormen kunnen ontdaan zijn van details, kort en bondig zijn uitgedrukt door een kortstondig gebaar, soms door een intuitieve ingeving [...]. Zij lijken een eigen persoonlijkheid te bezitten, het zijn aparte werelden waar gevoelens van uitgaan [...].Terwijl ik bezig ben, streef ik naar een soort denken en voelen, dat diep geworteld is in het wezen van de mens. Kunst is voor mij de ontdekking van mijn eigen identiteit."