Website over Poolse grafische kunst en de activiteiten van de Stichting

Info      Tentoonstellingen      Kunstenaars      Grafiekcollectie      Overige activiteiten     Musea       Links     Home


 

 

zaborski.jpg (5047 bytes)

Geboren in 1953

Akademie voor Schone Kunsten, Kraków

Grafiek, tekenen

Prijzen: Speciale Prijs Landelijke Grafische Prijsvraag, _ód_ 1985; 3e prijs Landelijke Teken-Prijsvraag, Lublin 1987; 2e prijs Landelijke Grafische Prijsvraag, _ód_ 1989; prijs Internationale Triënnale van de Grafiek, Frechen (Duitsland) 1995.

Individuele tentoonstellingen: Galerie KMPiK, Radom 1978; Galerie Forum, Wels (Oostenrijk) 1985, Galerie GP, Warszawa 1986; Galerie Ma_y Rynek, Kraków 1988; Galerie Na Pi_trze, Tarnobrzeg 1988; Galerie GP, Warszawa 1990; Kunstgalerie, _ód_ 1995.

Groepstentoonstellingen: o.a. in Duitsland, Italië, Slowakije, Frankrijk, Nederland, België, Slovenië, Noorwegen, de Verenigde Staten en Polen.

 

zaborski_litho.jpg (23795 bytes)
In het werk van Zaborski is het vlak een belangrijk element. In zijn zwart-wit grafiek bestaat het vlak uit een buitengewoon dicht netwerk van dunne, scherpe lijnen. In zijn werk met kleur verandert dat in tere tinten die bijna het karakter oproepen van een aquarel. Dat kleurgebruik kontrasteert met de vaart en de spontaniteit van de tekening, die de expressieve gestalten van mensen in beweging, torso's, borstbeelden en hoofden laat zien. De grafieken van Zaborski bergen naast de klassieke verwijzingen en esthetische canons ook de metafysische geheimzinnigheid in zich, die verband houdt met het unieke aura van de plek waar zij ontstaan, nl. Kraków. Ze onderscheiden zich door een lyrische en dramatische sublimatie en een poëtische zachtheid.