Website over Poolse grafische kunst en de activiteiten van de Stichting

Info      Tentoonstellingen      Kunstenaars      Grafiekcollectie      Overige activiteiten     Musea       Links     Home


 

 

tomalski.jpg (5448 bytes)

Geboren in 1963

Akademie voor Schone Kunsten, Kraków

Grafiek, schilderen

Prijzen: Grand Prix Beste Grafiek van de Maand, Kraków 1994.

Individuele tentoonstellingen: Galerie ASP, Kraków 1990; Galerie Theater Stu, Kraków 1990; Haus des Friedens, Eggenburg 1991; Pools Instituut, Wenen 1991; Galerie Abtswoude, Delft 1996.

Groepstentoonstellingen: o.a. in Japan, Denemarken, Taiwan, Spanje, de Verenigde Staten, Duitsland, Hongarije, Zweden, Belgie en Polen.

            
 

Karakteristiek voor het werk van Tomalski is een onrustige lijn, afwisselend licht en zwart. Het geeft aan zijn werk een specifiek raffinement. Zijn eerste etsen werden gekenmerkt door een kubistische interpretatie van de werkelijkheid. In de loop van de tijd is Tomalski geleidelijk verschoven in de richting van een duidelijke afkorting, een teken dat zich bevindt op de grens van leesbaarheid en abstrakt systeem. Zijn meest recente grafiek voert hij uit in zijn eigen, experimentele technieken. Hij komt tot een afbeelding in de vorm van een expressief teken. Wat hem interesseert is de menselijke figuur in beweging, geabsorbeerd door een bepaalde bezigheid. Recentelijk is zijn werk minder gecompliceerd, minder ruimtelijk, maar wint daarentegen aan heftigheid en expressiviteit. Zijn voorstellingen zijn heel direct en vrij van grafische "effecten".