Website over Poolse grafische kunst en de activiteiten van de Stichting

Info      Tentoonstellingen      Kunstenaars      Grafiekcollectie      Overige activiteiten     Musea       Links     Home


 

 

malek.jpg (4754 bytes)

Geboren in 1955

Akademie voor Schone Kunsten, Kraków

Grafiek, schilderen

Prijzen: 2e prijs Internationaal Grafiekfestival, Menton (Frankrijk) 1989

Individuele tentoonstellingen: Fama, Kraków 1981; Dworek Bia_opr_dnicki, Kraków 1981; Galerie Mediathic, Die (Frankrijk) 1990; Theater Stu, Kraków 1991 (realisatie van een groot formaat schilderij).

Groepstentoonstellingen: o.a. in Frankrijk, Duitsland, Zweden, Tsjechië, Nederland, België en Polen.

Malek_ets.jpg (27333 bytes)
De poëtische metafoor speelt een belangrijke rol in het grafisch werk van Ma_ek. De beelden voor die metaforen put hij uit zijn directe omgeving: Zijn familie en naasten, de dagelijkse gang van zaken om hem heen geven de mogelijkheid om bijna een wereldbeeld op te roepen. Voor hem is de verbondenheid met de plek en de tijd waarin hij leeft bepalend voor de originaliteit en echtheid van zijn werk. De wereld die hij in zijn etsen verbeeldt, is gereduceerd tot enkele personages. Spaarzame details als een ondergaande zon, een eenzame boom of een rondscharrelende kip, maken het beeld compleet. Ma_ek balanceert in zijn werk op de grens van figuratie en abstractie. De wisselwerking tussen beide elementen verleent zijn voorstellingen een bepaalde spanning.