Info      Tentoonstellingen      Kunstenaars      Grafiekcollectie      Overige activiteiten      Musea       Links      Start

 

 

baczynski.jpg (4456 bytes)

Geboren in 1944

Opleiding: Faculteit voor Schone Kunsten van de N.Copernicus Universiteit, Toruń

Grafiek

Prijzen: prijs Landelijke Affiche Prijsvraag, Jelenia Góra, 1983, 1985; Gdańsk 1985; Rzeszów 1984; £ód¼ 1987; prijs Rektor UMK Toruń 1988, 1991.

Solotentoonstellingen: EOK Elbl±g.

Groepstentoonstellingen: o.a. in Finland, Duitsland, Japan, Hongarije, Korea, de Verenigde Staten, Nederland, Brazilie, Bulgarije, Jugoslavie, Rusland, Zwitserland, Frankrijk, Italie.

baczynski_ets1.jpg (11460 bytes)     baczynski_ets2.jpg (10830 bytes)
Het grafische werk van Baczyński, met name linosnede, getuigt van een buitengewone verbeeldingskracht en een precieze hand. Het is voor de toeschouwer geen gemakkelijke kunst. Zijn scherp apokalyptisch beeld van de natuur wordt vaak in verband gebracht met Baczynski's verleden. Hij werd namelijk artistiek gevormd tijdens de kommunistische periode in Polen. Zijn grafiek wordt wel gezien als afrekening met dat sombere tijdperk. Hij laat vaak golvende beelden van de natuur zien, verbonden met snoeren, linten en draden. Het zijn beelden die aan schietschijven, colossale objecten, enz. doen denken en die een kille leegte uitstralen. Sommigen interpreteren deze specifieke taal meer algemeen als metafoor voor het menselijk lot. Men kan zijn werk puur technisch bekijken. Dan ziet men het moeizame, geconcentreerde proces van verwijdering van het zwart en het geven van ruimte aan het licht.