Info      Tentoonstellingen      Kunstenaars      Grafiekcollectie      Overige activiteiten      Musea       Links      Start

 

 
Grafische kunst uit Toruń - tentoonstelling in het Stadhuis te Leiden 15 september t/m 10 november 2004

Grafieken van vier kunstenaars uit de Poolse stad Toruń zijn te bewonderen in de vitrines van het Stadhuis in Leiden.

           

Józef Słobosz,       Jan Baczyński,        Piotr Gojowy,       Marek Basiula  zijn door de stichting Witryna uitgenodigd om hun werken in Leiden te tonen. Torunse kunstenaars doceren aan de Faculteit van Beeldende Kunsten van de Copernicus Universiteit in de Leidse Zusterstad Toruń. Studenten kunnen onder hun toezicht zich de geheimen van de grafische technieken in een van vier grafiekateliers van hoogdruk, diepdruk, lithografie en zeefdruk eigen maken. Het maken van grafiek is een tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid en dit vereist naast een eigen artistiek concept beheersing van de grafische druktechnieken en kennis van het gebruikte materiaal. Al deze aspecten komen in de grafische ateliers aan bod en worden door deze docenten en hun collega’s onderwezen. Torunse kunstenaars werken naast hun pedagogische activiteiten aan hun eigen artistieke ontwikkeling. Zij nemen deel aan diverse tentoonstellingen en grafische manifestaties in Polen zelf en in het buitenland. 

Voor deze tentoonstelling zijn prenten geselecteerd, die in diverse technieken zoals akwafort, mezzotint, linosnede, houtsnede en monotypie vervaardigd zijn. Prenten laten de rijkdom van de beeldende taal van de kunstenaars zien, de onuitputtelijke uitdrukkingsmogelijkheden in de grafische kunst en het uitstekende vakmanschap.

De hoge kwaliteit van de grafische kunst en de creativiteit van de kunstenaars uit Toruń worden hoog gewaardeerd binnen moderne Poolse grafische kunst. Het begrip Torunse School is nauw verbonden met het ontstaan van de geschiedenis van het grafiekatelier en zijn tradities.

Dit jaar viert de Stedenband Leiden-Toruń zijn 15-jarig bestaan De samenwerking tussen de Stichting Witryna en de Stichting Stedenband Leiden-Toruń heeft een lange en vruchtbare voorgeschiedenis. In het verleden zijn diverse interessante kunstprojecten gerealiseerd. Ter gelegenheid van dit jubileum presenteert de Stichting Witryna een grafiektentoonstelling van vier kunstenaars uit Toruń. Met deze expositie van de Toruńse grafici wil de Stichting Witryna, die sinds 1990 actief op het gebied van de bekendmaking van Poolse grafiek in Nederland, een bijdrage leveren aan uitbreiding van de contacten tussen Leiden en Toruń. Daarnaast wil de stichting aandacht vestigen op de kwaliteit en het vakmanschap van de Torunse grafiek.

Bezichtiging:  tijdens openingsuren van het Stadhuis vanaf 9.00 - 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur